Dagtrip naar Frans Vlaanderen

We vertrekken stipt om 7u20 aan de Spar en om 7.30 u  hoek Luchterenstraat-Boskeetstraat. Nadat we door het voormalige mijnbekken zijn gereden  komen we rond 10.00 u aan in Lens. We voorzien een koffiestop onderweg maar in Lens zelf staat een bezoek op het programma aan het Louvre, afdeling van het gelijknamige Parijse museum.  In dit museum bezoeken wij de Galerie du Temps, ieder op zijn eigen tempo. Deze afdeling is werkelijk het hart van het museum. Op een oppervlakte van 3000 m² kunt u meer dan 200 meesterwerken bewonderen, die zijn ontleend aan het Louvre van Parijs. Aan de hand van een chronologische voorstelling doorlopen we de kunstgeschiedenis en geschiedenis van de mensheid van de 4de eeuw voor Christus tot de 19de eeuw. Binnenin deze galerij bevindt zich ook het Pavillon de Verre, waar dan eerder de hedendaagse kunstvormen worden belicht.

Tegen de middag zijn we dan in een metropool, en wat voor één : Rijsel. We beginnen ons bezoek in het stadsdeel van de 21ste eeuw, Euralille. In en om het grote winkelcentrum tussen de twee internationale stations, krijgt u de gelegenheid voor het (vrije) middagmaal. U kiest zelf in één van de talrijke gelegenheden.

Nadien neemt onze gids ons mee voor een verkenning en ontdekkingstocht in het oude Lille, met inbegrip van een bezoek aan de bijzonderste monumenten e gebouwen, het Palais Rihour, Hospice Comtesse, de kathedraal, enz… Maar er wordt ook aandacht geschonken aan de oude nauwe straatjes en de leukste en lekkerste winkeltjes…

Rond half vijf worden we dan alweer elders verwacht namelijk in La Manufacture, hét Textielmuseum van Roubaix.

We duiken in de wereld van de textielindustrie op het ritme van de vroegere machines. We leren hoe vanuit wol een draad wordt gemaakt en vervolgens stof, luisteren naar de verhalen van de mannen en vrouwen die in dit avontuur een rol speelden, en nog altijd spelen. Met het geluid van de machines op de achtergrond, ontdekt u alles over de evolutie van de textielindustrie vanaf de Middeleeuwen tot op de dag van vandaag.
Bij dit museum hoort bovendien een textielwinkeltje dat traditionele producten  met hedendaagse designvoorwerpen combineert. Je vindt er traditionele tapijtproducten, sieraden en design, maar ook een textielbibliotheek en een brede keus aan fournituren voor al uw brei- en naaicreaties.

We keren tot slot terug maar niet zonder een lekkere avondmaaltijd onderweg. Dat gebeurt dan in Astene – Deinze, waarna we rond 21.00 u terug in Luchteren denken aan te komen. De gehele reis wordt gegidst.

Inlichtingen monique.haghedooren@telenet.be of 0472/433 709

De prijs voor deze dagtrip :  € 54 niet leden ( zijn ook niet verzekerd) en € 48 euro voor leden Femma en KWB , alles inbegrepen behalve het middagmaal en de koffie ‘smorgens. Inschrijven tot 1 april kan :

  • via telefoon Marlène Demeyer 09/227 27 13 of  mail marlene@telenet.be
  • via overschrijving op rek. nr. BE84 8901 5401 9459 van ‘Femma Luchterense Vrouwen’ met vermelding van de activiteit
TIJDSTIP: Donderdag 19 april 2018
LOCATIE: hoek Luchterenstraat-Boskeetstraat
INKOM: € 54 niet leden ( zijn ook niet verzekerd) en € 48 euro voor leden Femma en KWB
INFO: Marlène De Meyer marlène@telenet.be 09/2272713
ORGANISATOR: Femma Drongen Luchteren