Fietsen naar Zingem

Uit “Zingem stelt zich voor” lezen we : Aantal inwoners en oppervlakte. De fusie van de gemeenten dateert van 1977. Sindsdien is de gemeente Zingem samengesteld uit de gemeenten Huise, Ouwegem en Zingem. Op 1 januari 2015 telde Zingem in totaal 7535 inwoners. Zingem heeft een oppervlakte van 2394 ha, Zingem 813 ha, Ouwegem 601 ha, Huise 980 ha.
Naamgeving : Zingem : De naamgeving gaat terug op de Germaanse nederzettingen: Siggingaheim, woning van de lieden van Siggo, die zich reeds heel vroeg vestigden op de zachte helling van de linker Scheldevallei. Landbouw en veeteelt speelden altijd een grote rol op de weidse Scheldemeersen, maar vooral de linnennijverheid tekende eeuwenlang het economisch leven. Zingem en Asper brachten het fijnste lijnwaad van de streek voor.
Ouwegem : De naamgeving gaat terug op het Germaanse Aldingaheim, woning van de lieden van Aldo.
Naast de landbouw ontwikkelde zich te Ouwegem een intense linnennijverheid. In de 19e eeuw volgde een omschakeling naar kant, wolweverij en houtzagerij.
Huise : Huise staat in 877 reeds vermeld als Uscias. Het is een Romaans aandoende naam, waarvoor nog geen sluitende naamverklaring gevonden is.
Huise was tegelijk een landbouwdorp en een dorp van linnenwevers.

TIJDSTIP: Maandag 3 juli 2017
LOCATIE: Vertrek om 13u30 aan het OC Baarle
INFO: devreese.bogaert@skynet.be
ORGANISATOR: Okra Baarle a/d Leie