Bezoek met gids aan de Westerbegraafplaats Gent

De westerbegraafplaats is als het ware een openluchttentoonstelling midden in een mooi stukje natuur. Langs de slingerpaadjes en tussen de oude eiken, beuken en kastanjes valt hier heel wat te ontdekken. Er zijn de monumentale graven van de Gentse bourgeoisie, sommigen pompeus opgesmukt, anderen vergeten weggezakt onder een deken van mos. Maar dit prachtige kerkhof is evengoed de laatste rustplaats voor vele soldaten, uit alle uithoeken van de wereld gekomen om hier te sterven.
Er is op dit kerkhof ook plaats voor joden, protestanten, socialisten… De begraafplaats draagt dan ook met enige trots de bijnaam “geuzenkerkhof”. Gids An Hernalsteen doet alvast uit de doeken welke tumultueuze geschiedenis hieraan verbonden is.
Ze gidst ons verder met blinkende oogjes door “haren hof”. Met verhalen over zeppelins, over tinkelende belletjes, over Virginie Loveling, Cyriel Buysse, Romain De Coninck …weet ze als geen ander deze “jardin des morts” tot leven te brengen. Het is november, indien de nachtvorst zijn koude vingers nog niet heeft uitgespreid, zal het kerkhof met duizenden bloemen getooid zijn ter nagedachtenis van de doden, balsem voor de ziel van de levenden. En ja, ook de hond van Domien Ingels zal er zijn. Die wil je zeker niet missen.

Wandeling Westerbegraafplaats praktisch:
Zondag 5 november 2017 – 14:15
Verzamelen aan de ingang Palinghuizen 143 – Gent
Deelnamekost:
7 euro (leden) – 9 euro (niet-leden)
Reserveren is noodzakelijk gezien het beperkt aantal plaatsen.
Reservatie:
info@avfdebrug.be met vermelding van naam en aantal deelnemers + storten van het juiste bedrag op BE63 0017 5549 7108.

 

 

 

 

 

 

 

TIJDSTIP: 5/11/2017
LOCATIE: Westerbegraaf-plaats Palinghuizen 143 9000 Gent
INKOM: euro (leden) - 9 euro (niet-leden)
INFO: Inschrijven via mail naar info@avfdebrug.be
ORGANISATOR: Vermeylenfonds De Brug